Elsőre tényleg brutálisan bonyolultnak tűnik. Nekem is annak tűnt, ezért egy időre még az elején el is ment tőle a kedvem.
Ha jól emlékszem az első programozási kísérleteim
Pascal nyelven történtek, viszont a nyelv és maga a hozzá tartozó Turbo Pascal nem tetszett. Itt egy időre alább is hagyott a lelkesedésem, de később egy internetes videóban megtaláltam a
Batch nyelvet. Ez egy nagyon alap, Windows - hoz használandó CMD nyelv - nem ajánlom senkinek elsőre programozási kísérletre, mert harmatgyenge. Aztán találkoztam a
C nyelvvel. Ezt komolyabban elkezdtem tanulgatni, ugyanis akkoriban (és még most is) nagyon érdekelt a játékfejleszés, és a legtöbb játék motorjához a C és C++ nyelvet használják. Szóval elkezdtem tanulgatni a C és C++ - t. Ekkor olyan 13 éves lehettem.
Akkoriban ezt a tutorial sorozatot néztem:
Ezt viszont ma már
csak az alapok elsajátítására ajánlom, ugyanis a videós által használt CodeBlocks IDE mára már elég lejárt, és rengeteg új eljárás lett kitalálva.
Miután úgy éreztem, hogy a C és C++ alapjait tudom, áttértem a
Java nyelvre. Itt is a thenewboston videóit használtam a tanulásra:
Kezdő Java:
thenewboston.org/list.php?cat=31Haladó Java:
thenewboston.org/list.php?cat=25Nos, kész vagyok a Java nyelv alapjaival is, gondoltam, és mivel már 3 nyelv birtokában voltam, (C, C++, Java) gondoltam elkezdhetnék foglalkozni grafikával is. Ekkor ismerkedtem meg az
OpenGL - el.
Az OpenGL tulajdonképpen egy több nyelvhez is megírt könyvtár, ami arra jó, hogy programjainkat grafikus úton is használni tudjuk. Azonban
ez már nem olyan egyszerűen megtanulható mint egy programnyelv.
Mivel 3D grafikával szerettem volna foglalkozni, rájöttem, hogy kéne némi matematikai tudás is ezekhez a dolgokhoz. És ekkor megtaláltam a tökéletes sorozatot, amiben egy Java alapú game engine megírásán keresztül tanulhattam meg az OpenGL -t.
Programozási rész:
Matematikai összefoglalás:
(Nagyon fontos, hogy ne ijedj meg a matektól, először én is azt gondoltam hogy ez valami brutál lesz, de nem, egy idő után minden világossá válik majd
)
Nos, miután végeztem ezzel a sorozattal is, gondoltam kéne már alkotni valamit. Ekkor regisztráltam a CodeAcademy weboldalára (ezt már linkeltem), ahol megtanultam a következő nyelvek alapjait: Javascript, PHP, Python, Ruby. (Fontos tudni, hogy ezeket a nyelveket tényleg csak nagyon alap szinten ismerem, mert annyira még nem ástam bele magam a webfejlesztésbe)
Jelenleg az imént linkelt videós legújabb sorozatát követem figyelemmel, ahol az elkészített (és videóban bemutatott) engine - nel elkezd megírni egy Wolfenstein klónt. Igazán érdekes. Felhívnám még a figyelmed szintén ennek a videósnak egy ismét új sorozatára, ami a modern OpenGL - t mutatja be (ugyanis az informatika világa is sokat változik, ezért pl. az az OpenGL, amit egy 3 évvel ezelőtti videóban látsz, ma már annyira elavultnak számít, hogy lehet, hogy egy compiler hibásnak jelezné.).
Nem tudom, hogy te mennyire szeretnél megtanulni programozni, de ha érdekel a dolog, az első az: most, hogy felvettelek Skype - on is, ott leszek mindig. Ha tényleg belevágsz, akármikor rám írhatsz, szívesen segítek. Első segítségként itt egy lista, hogy szerintem egy teljesen kezdő hogyan ismerkedjen meg a programozás világával:
- Hogyan épül fel egy számítógép. Hogyan működik egy programnyelv. Mire jó egy programnyelv? Mi az az IDE? Mire jó az IDE? Hogyan fordítja át a számítógép a programnyelv szövegét programmá?
- Első programnyelv kiválasztása. Ezek közül érdemes válogatni első nyelvnek: Python, C++, Java
- A kiválasztott programnyelv megismerése. Youtube tutorialok keresése. Itt használhatod az általam fent linkelt dolgokat is.
- A kiválasztott programnyelv alapjainak megtanulása
- Ha megvannak az alapok, kisebb projectek kitalálása magadnak. Pl. konzol alapú számológép.
- Érdeklődési terület meghatározása. Játékfejlesztés? Webfejlesztés? Érdeklődési terület alapján második nyelv tanulásának megkezdése.
- Ha már két nyelv tudása van a birtokunkban, próbáljuk mindkettőt haladó szintre fejleszteni. Találjunk ki kicsit nagyobb projecteket.
- Ha már mindkét nyelv haladó szinten van, tartsunk hosszabb pihenőt, és gondolkodjunk el azon, hogy mi legyen ezek után. Találjunk ki egy nagy projectet, és alaposan tervezzük meg.
Ha már valaki eljut a 9. pont végéig, és kész van a 'nagy project' terve, akkor már programozónak mondhatja magát. Innentől már csak minden idő és fejlődés kérdése.
Tanulási javaslataim:
www.youtube.com/user/thebennybox/videos?view=1&flow=grid
thenewboston.org/
www.codecademy.com/dashboard
www.youtube.com/channel/UC6A2B9G_y-fzAXEu2hHPlMg
projecteuler.net/
stackoverflow.com/
Fontos, hogy ha elakadunk, kérdezzünk. Erre kitaláltak már rengeteg oldalt, én az imént linkelt StackOverflow nevű oldalt ajánlom. Nagyon jó.
Na jó, ez kicsit hosszú lett, és szerintem van pár hiba a mondatokban, de már nem nagyon van erőm újra átolvasni Remélem azért kimerítő választ adtam XD